Een bijzondere ontmoeting met David Beasly

Vandaag ben ik samen met Hein uitgenodigd op het hoofdkwartier van het World Food Program in Rome. Het WFP is een onderdeel van de Verenigde Naties en is de grootste humanitaire organisatie ter wereld qua budget. Sinds 2017 is de Amerikaan David Beasly Executive Director van het WFP. Vorig jaar heeft David Beasly namens het WFP de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst mogen nemen. Ik heb een uur met de heer Beasly mogen spreken, waarbij de betrokkenheid en gedrevenheid van deze man mij echt geraakt hebben. Hij maakt meer vlieguren dan een verkeersvlieger in een jaar en reist van crisishaard naar crisishaard om zelf te ervaren wat er speelt en ondertussen loopt hij overal ter wereld bij regeringsleiders en invloedrijke personen en organisaties binnen om geld los te krijgen voor het WFP.

World Food Program

 

Het WFP afhankelijk van donaties. Landen maar ook particulieren steunen het WFP met donaties in geld en middelen zoals bijvoorbeeld transport via militaire transportvliegtuigen, vrachtwagens, schepen enz. Het WFP wordt geleid door een Executive board van UN leden waarin wisselend 36 landen vertegenwoordigd zijn.

COVID

 

De COVID-situatie en de economische gevolgen daarvan op de economie en handel hebben een schokgolf veroorzaakt waardoor er nu tijdelijk een extra injectie van $6 miljard nodig is. David Beasly baarde veel opzien door een recente tweet waarin hij Bezos, Musk en Branson opriep om die $6 miljard bij elkaar te leggen. Ik hoop dat het hem lukt! Natuurljk heb ik met David Beasly ook gesproken over mijn eigen stichtingen Sits For Women en CareFOr GIrls Foundation. Heel bijzonder en wie weet waar dit nog toe leidt.

Professionaliteit en passie

Tijdens een rondleiding door een (Nederlandse) Regional Coordinator heb ik een indruk gekregen van deze bijzondere organisatie die wereldwijd miljoenen mensen in acute hongersnood helpt te overleven. Wat de organisatie bijzonder maakt is de enorme professionaliteit en passie waarmee dit gebeurt. Een blik in de situation room van waaruit de acties gecoördineerd worden als het bijvoorbeeld gaat over uitbarstingen van natuurgeweld of (vaker) oorlogsgeweld geeft aan dat men overal een vinger aan de pols heeft. Dat moet ook, want de logistieke organisatie om honderden tonnen voedsel op de juiste plek te krijgen, rekening houdend met lokale voedsel behoeftes, een vaak beschadigde infrastructuur zoals havens, wegen, bruggen en vliegvelden in combinatie met politieke gevoeligheden en tijdsdruk zijn immens.

Al met al een heel bijzondere dag met bijzondere ontmoeting en die paar uur bij het WFP waren veel te kort. We gaan er zeker nog een keer naar toe.

Auteur: Margreeth Kuipers

 

 

Mirjam, Collin en Mr. Beasly, Thank you from the bottom of my heart for this wonderful opportunity.  

Menu