Het is meer dan alleen corona …

Veel meer dan alleen Corona. Nu de scholen heel voorzichtig open zijn gegaan met eerst alleen de klassen 9,10, 11 en 12 zouden ook voorzichtig de klassen 7 en 8 open gaan. Tenminste dat was de bedoeling, maar onlangs las ik een bericht dat de regering dit tot nader order dit uitgesteld heeft.

Niettemin blijkt dat de Corona /lockdown ook heel veel ander leed heeft veroorzaakt. Behoorlijke toename van:

  • Kindhuwelijken
  • Huiselijk geweld
  • Stress
  • Depressiviteit
  • Zelfmoord

Zeer onlangs kreeg ik alarmerende berichten, vrijwel alles tegelijk.
Een aantal meisjes is enorm afgevallen. Een meisje is in 3 maanden tijd ruim 12 kilo afgevallen: geen eetlust, pijnlijke ogen, af en toe braken.
Een meisje is zo ernstig depressief dat zij heeft uitgesproken dat zij zelfmoord wil gaan plegen.
Stress en depressief hoor ik regelmatig. Geen uitzicht hebben wanneer alles weer wat normaler wordt.

Enorme druk vanuit de familie dat een meisje moet trouwen, Zo ook laten we haar Amber noemen! haar vader is twee jaar geleden overleden. Haar broer is nu het hoofd van haar familie en hij heeft beslist dat zij moet trouwen. Dan ben je 16, in klas 10. Na het examen gaat er getrouwd worden.

Stress, depressiviteit, kindhuwelijken, mishandeling, alles ligt op de loer. De families wonen klein. 1 kamer waar alles gebeurt: koken, slapen, je huiswerk maken. Geen werk, geen inkomen, nauwelijks eten, een schuld die alleen maar groter wordt want je moet geld lenen om toch wat eten te kopen. De huur kan niet meer worden betaald. Hoe dan????Zo jong te moeten trouwen , het is verschrikkelijk en ik praat het zeker niet goed, maar ik begrijp wel waar dit vandaan komt, hoe dit kan gebeuren. Hoe voorzichtig je te werk moet gaan. Ik heb de vrouwen en meisjes gezien en gesproken die met zuur zijn bewerkt. De desbetreffende school is ingelicht, ik weet dat er gesproken is met de familie. Maar het moet zo behoedzaam , voorzichtig en met veel tact gezegd worden. Uitleggen dat het strafbaar is, dat volgens de wet een meisje pas mag trouwen als zij 21 jaar is. Dat moeder en broer opgepakt kunnen worden en in de gevangenis verdwijnen? Hoe reageert de familie van de jongen of man???? Er is geen geboortebewijs en verdwijnen is niet moeilijk. Alleen het voorhouden van vervolgonderwijs is nog de beste kans dat zij mag door studeren en dan nog niet hoeft te trouwen. Fingers crossed. En de stress , depressiviteit, zelfmoord gedachten? De meisjes hebben via mijn contactpersoon een dokter bezocht, daarna een volledig bloedbeeld en de nodige medicijnen gekregen. Maar is dat genoeg??Zit de arts wel in de juiste richting te denken?? Schildklier probleem??? Ook de school is ingeschakeld, geweldig hoe zij dit hebben opgepakt. Zelfs de adjunct directrice heeft hier aan meegewerkt. Een counselor op school is ingeschakeld. Vriendinnen en bijles leraar zijn ingeschakeld, iedereen let op. Voorlopig is het zeker niet klaar.Covid maakt veel meer stuk dan je lief is!!!!!Maar wij doen wat we kunnen.

Margreeth

woning India
Menu