Kohl-zwarte ogen keken me aan

Zo heb ik Kushi leren kennen: met grote kohl-zwarte ogen die me open en geïnteresseerd aankeken.

meisje care for girls

Waarom die kohl-zwarte ogen? 

 Vrouwen vinden het gewoon mooi, maar het betekent meer.

Kajal (Hindi: काजल/kājal) is het Hindi-woord voor kohl. In India wordt het door vrouwen als een soort van eyeliner rond de ogen aangebracht.

Op het platteland van zuidelijk India,  wordt de kajal door vrouwen binnenshuis gemaakt. De bereiding van deze ambachtelijke kajal is een ingewikkeld en langzaam proces. Van alle ingrediënten die bij de bereiding van kajal worden gebruikt, zoals sandelhout, sap van de Alstonia scholaris (Manjal karisilanganni), wonderolie en ghee , wordt geloofd dat het medicinale eigenschappen heeft. Ze worden gebruikt in Indiase therapieën, zoals in Ayurveda.

Sommige vrouwen brengen ook een stip van kajal aan op (de linkerkant van) het voorhoofd of op de nek van hun baby’s en kinderen. Dit wordt gedaan om deze te beschermen tegen “buri nazar”. “Buri nazar” betekent letterlijk “slechte oogopslag” en is te vergelijken met het “boze oog”.

Ik weet dat Anita – de moeder van Kushi – de kohl ook zelf maakte. Maar als de kohl verontreinigd is kan dit heel gemakkelijk tot oogontstekingen leiden. Daarom heeft de arts Nishta aan Anita gevraagd het niet meer te doen.
Nishta is de arts die elke zondag gratis spreekuur houdt in de sloppenwijken van Gurgaon.

Kushi enn Ahushi gaan naar de Rotary Public School

ayushi
Menu