Stilstaand water: muggengevaar

Veel tropische ziektes worden veroorzaakt door muggen: Malaria, Dengue, Chikungunya, gele koorts, Zika. Muggen komen vaal voor bij stilstaand water en dat is in de leefomgeving van de meisjes een groot probleem. 

De malariamug steekt tussen zonsondergang en zonsopgang, terwijl de dengue mug vooral overdag steekt. Dat is lekker!! Alle meisjes en hun familie hebben regelmatig een van deze ziektes. Vaak krijg ik te horen dat de meisjes niet naar school kunnen vanwege de hoge koorts. Stilstaand water vormt de perfecte kraamkamer voor de mug. Alle meisjes komen in aanraking met stilstaand water. Is het niet in hun badkamer dan wel de afvoer naast hun huis. Of ze wonen aan een stilstaande waterplas met allerlei vliegend gespuis.

Wij gebruiken in deze gevallen Deet, maar dat kennen ze niet en als het al verkrijgbaar zou zijn kunnen ze het simpelweg niet betalen. Een klamboe zou ook helpen, maar ook dat is onbetaalbaar.

Door al een zwakke weerstand zijn de meisjes en hun familieleden zeer vatbaar voor een van de bovenstaande ziektes. Dat geldt zeker voor de allerkleinsten, de baby’s en peuters.  

Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat een moeder die ziek geworden is en malaria of Dengue heeft opgelopen ontslagen wordt, omdat ze ziek is en niet kan werken. Je baan kwijt omdat je ziek bent. Dat is toch niet te geloven. Ziek, je baan kwijt en dus ook je inkomen kwijt. En dan …?   

Menu